Week-end la munte pentru toate gusturile. „Zilele Râșnovului”: festival ecvestru, competiții sportive, muzică pentru toate vârstele și dansuri moderne

Week-end la munte pentru toate gusturile. Zilele Râșnovului:  festival ecvestru, competiții sportive, muzică pentru toate vârstele și  dansuri moderne
Publicat: 25/07/2013, 17:09

Râșnovul, cochetul orășel al rozelor aflat la doar vreo 12 kilometri de Brașov, poate fi o destinație pentru cei care doresc să își petreacă acest sfârșit de săptămână la munte.

Oferta de cazare este pentru toate buzunarele: de la 20 de lei pe noapte locul într-o căsuță cu două paturi din campingul de la poalele Cetății, la intrarea pe Valea Râșnoavei, până la camera dublă de 120-160 de lei pe noapte într-o pensiune de 3-4 stele, cu mic dejun. La fel și în privința mâncării: cei care vin cu ea „în traistă”, mai cheltuie în jur de 10-20 de lei pe zi pentru legumele de salată, niscaiva fructe din piață și o înghețată ori un suc. Dacă nu, îi așteaptă restaurantele și terasele, unde scot din buzunar până într-o sută de lei de persoană pe zi – prânzul și cina, de regulă fără băuturi.

Cât despre distracție, turiștii care își vor petrece aici sfârșitul de săptămână vor avea, de vineri până duminică, doar dificultatea alegerii dintre multele ispite incluse de edili în programul tradiționalei manifestări „Zilele Orașului Râșnov”. Manifestare al cărei „start” va fi dat încă de joi seară, cu prima secvență a ediției a IV-a a concursului de muzică ușoară „Liga Campionilor”, organizat de interpretul Mihai Trăistariu în parteneriat cu Primăria Râșnov, competiție destinată tinerelor talente în curs de afirmare a cărei gală de premiere va avea loc duminică.

Festivalul Ecvestru Național

De departe, „punctul forte” al Zilelor Râșnovului îl va consitui, ca în fiecare an, Festivalul Ecvestru Național, ajuns la a XI-a ediție, la care vor participa proprietari și crescători de cai de rasă din întreaga țară. Fstivalul constă într-o paradă a participanților, călare sau în trăsuri, prin centrul stațiunii, urmat, sâmbătă și duminică, de concursuri de frumusețe pe rase, demonstrații de dresaj ecvestru, concursuri de sărituri peste obstacole, spectacole de cascadorie pe cai și concursuri de tracțiune, la care accesul spectatorilor va fi gratuit.

„Cupa Râșnov” la cros biatlon și „Cheile Râșnoavei Adventure” – maraton de alergare montană și mountain bike
Tot gratuit va fi accesul publicului și la competiția de cros biatlon – alergare și tir cu arma – „Cupa Râșnov” pentru juniori și seniori, ce se va desfășura vineri și sâmbătă, începând cu ora 9, pe baza olimpică de biatlon de pe Valea Cărbunării. La competiție vor participa biatloniștii și biatlonistele de la toate cluburile din țară, în frunte cu sportivii din loturile naționale de schi biatlon.

De asemenea, baza sportivă de pe Valea Cărbunării va fi, sâmbătă și duminică, și punctul de start pentru „Cheile Râșnoavei Adventure”, competiție de alergare montană și mountain bike ajunsă la cea de-a doua ediție. Aceasta cuprinde, la alegere, o cursă de maraton montan până pe Vârful Postăvarul, o probă de mountain bike de 60 km și un duatlon alcătuit dintr-un semimaraton de 21 km alergare montană și o cursă ciclistă mountain bike de 27 de kilometri. Pe lângă sportivii „atestați”, la competiție pot participa și amatorii care se simt în stare de așa ceva, aceștia putând să se înscrie până vineri seară pe site-ul www.cheilerasnoaveiadventure.blogspot.com, taxa de participare fiind între 50 și 100 de lei.

Peștera „muzicală” Valea Râșnoavei

Un alt punct de atracție turistică al Râșnovului este Peștera Valea Râșnoavei, situată la câteva sute de metri de șoseaua Râșnov – Poiana Brașov. Amenajată la standarde internaționale și introdusă în circuitul turistic în 2010, este singura peșteră „muzicală” din țară: în fiecare sâmbătă, de la ora 17, turiștii melomani au parte, în schimbul unei taxe de 50 de lei, de un concert simfonic de 45 de minute susținut de „Academic Clarinet Cvintet” de la Filarmonica „George Dima” din Brașov. În rest, tarifele de intrare sunt de 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, vizitarea – care durează circa 20 de minute – făcându-se doar în grup și cu ghid, din jumătate în jumătate de oră.

În așteptare, ca să nu se plictisească, turiștii au la dispoziție o tiroliană de circa 50 de metri, pe care se pot „da” în schimbul a 10 lei „tura”. Tot sâmbătă, dacă se grăbesc, turiștii melomani își vor putea completa încântarea – plătind doar 4 lei – cu un concert vocal-instrumental programat, de la ora 18, în cadrul Festivalului „Musica Barcensis”, la Biserica Evanghelică din centrul Râșnovului, monument istoric datând din secolul XIV. În program – „Stabat Mater”, de Pergolesi, în interpretarea sopranei Maria Petcu Catrina și a mezzosopranei Claudia Codreanu, acompaniate la orga „Prause-Thois” – a doua ca mărime din Transilvania, după cea de la Biserica Neagră din Brașov – de organistul Paul Cristian.

Surprizele de la Biserica „Sf. Nicolae”, ctitorită de Mircea cel Bătrân

Chiar dacă nu găzduiește concerte simfonice, o altă atracție a Râșnovului o constituie Biserica „Sf. Nicolae”, cel mai vechi așezământ ortodox din Țara Bârsei, ctitorit în 1384 de Mircea cel Bătrân. Construit într-un ciudat amestec de gotic timpuriu și stil bizantin, lăcașul – aflat acum în curs de restaurare – se remarcă prin câteva particularități unice: altar deschis, pereții și bolta acoperite cu picturi datând de la sfârșitul secolului XIV – începutul secolului XV și o „adăugire” surprinzătoare din veacul al XVII-lea: o imagine în care Iisus este escortat pe Via Dolorosa de soldați romani îmbrăcați în … nemeși maghiari! Conform unei legende, în această biserică s-ar fi rugat însuși Mihai Viteazul, care, în 1600, ar fi poposit câteva zile la Râșnov, în drum spre Făgăraș, împreună cu Doamna Stanca și cu fiul lor, Bogdan Pătrașcu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Câștigător Survivor All Stars 2024 | Cine ia marele premiu de 100.000 de euro de...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună...
Boala RARĂ cu care a fost diagnosticat Cristiano Ronaldo! A fost deja operat pe inimă
Foștii șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, puși sub control judiciar. Denunțătorul, amenințat că...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
O româncă din Italia a fost găsită într-o râpă adâncă de 30 de metri, după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum poți prelungi viața cauciucurilor? Metoda este simplă
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
SERVICIU MILITAR în România. Legea se pregătește chiar acum: Nu este o chestiune simplă
Vești foarte proaste de la ANM. Luna iunie, una de coșmar
Cât cere o menajeră topless pentru a face curățenie două ore. Tânăra taxează scump serviciile...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Preşedintele Cehiei a suferit un accident. Care este starea de sănătate a liderului ceh
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) Ulei pentru cutie de viteze manuală: caracteristici de care să ții cont pentru ca...
×